PARTNER IN DE SPOTLIGHT

Alfons Centen van Toyota Material Handling

Wie ben je en hoe ben je betrokken bij Team Oegema – Fieten?
“Ik ben Alfons Centen werkzaam als nationaal accountmanager. Toyota Material Handling maakt deel uit van Toyota Industries Corporation. Wij streven ernaar de activiteiten van onze klanten te optimaliseren door onze oplossingen voor intern transport. Van heftrucks tot automatiseringsoplossingen en van magazijninrichting tot energieoplossingen. Zo ben ik ook in 2006 in gesprek gekomen met Arold Kuiper van Oegema Transport in Dedemsvaart, om samen het interne transport bij Oegema zo efficiënt mogelijk in te vullen en slimme, duurzame oplossingen te bedenken. Een mooie samenwerking met steeds meer mensen binnen Oegema.

Voor het 100-jarig jubileum van Oegema Transport hebben we nagedacht over een passend cadeau om onze samenwerking te bekrachtigen en intensiveren. We hebben dit gevonden in het partnership met het BMX-team Oegema-Fieten. Daarnaast past dit partnership heel mooi in onze duurzaamheidsgedachte. Zeker omdat de Olympische Spelen in Tokio zouden gaan plaatsvinden, met Toyota als hoofdsponsor en duurzaamheid als belangrijk thema.”

Toyota Material Handling Nederland

Wat betekent de betrokkenheid bij een sport als BMX voor jullie?
“Ik noemde duurzaamheid net al even. Bij Toyota Material Handling zijn we veel met dit thema bezig. Momenteel worden lithium-ion batterijen in combinatie met zonnepanelen volop toegepast in onze heftrucks en magazijntrucks, en ook de energietechnologie waterstof is in opkomst, waar Toyota al jarenlang een voortrekkersrol in vervult. Erg belangrijk nu onze samenleving zich in een energietransitie bevindt. Hoe mooi is het om dan een Nederlands BMX-team te sponsoren, inclusief deelname aan de Olympische Spelen in Japan. Trouwens de sport zelf is natuurlijk ook heel duurzaam, met de explosieve kracht die de rijders laten zien. Ik was zelf nog niet zo bekend met de sport, maar ik ben met enkele relaties gaan kijken bij de wedstrijden op Papendal en we waren direct enthousiast. Het is zo spectaculair.”

Teamwork is misschien wel de belangrijkste waarde binnen ons team, wat betekent teamwork bij jullie op de werkvloer?
“Teamwork is één van de kernwaarden van Toyota en dus ook bij Toyota Material Handling. Alles wat we doen, doen we samen. We versterken elkaar. En dat doen we samen met onze klanten om deze optimaal te bedienen. Een klantvraag is namelijk vaak een complex vraagstuk, waarvoor meerdere oplossingen mogelijk zijn. Maar om dan te komen tot de beste oplossing, daarvoor moet er team-overstijgend worden samengewerkt. Als bijvoorbeeld een monteur bij een klant komt waar veel schade is aan een truck, dan kijken we niet alleen naar het repareren, maar vooral ook naar de oorzaak van de schade aan de truck en omgeving. Zo werken de collega’s van sales, service en veiligheid vaak nauw met elkaar en met de afdelingen van klanten samen om ongelukken en schades te voorkomen. “

Zie je nog andere parallellen met topsport?
“Zeker! Eigenlijk zijn naast Teamwork al onze kernwaarden te linken aan topsport. “Challenge” bijvoorbeeld, dat spreekt bijna voor zich. Net als in de topsport gaan wij geen uitdaging uit de weg! De kernwaarde “Kaizen” staat voor continue verbeteren. In kleine stapjes, samen. Dat doe je in topsport natuurlijk ook. Bij iedere training, na iedere wedstrijd, kijk je hoe je het de volgende keer weer beter kunt doen. Zo benaderen wij ons werk ook. “Genchi Genbutsu” betekent terug naar de bron. We focussen ons niet op het probleem maar juist op de oorzaak van het probleem. Vandaaruit werken we verder. In de topsport moet je soms ook terug naar de basis, om van daaruit weer door te kunnen bouwen. De laatste waarde is “Respect”. Ook een Olympische waarde natuurlijk. Respect voor elkaar, voor je competitie of tegenstanders en in ons geval natuurlijk ook voor klanten. Heel belangrijk!”

Wil je nog iets kwijt?
“Het enthousiasme dat ik bij Oegema en het team ervaar werkt heel aanstekelijk. Dit enthousiasme zal zeker bijdragen aan de samenwerking en de BMX-sport in het algemeen.”